Snabbvalsmeny

20 Aug
  • Klädd för sport
  • Textilmuseet

Utställning ”Klädd för sport – Från Bloomers till MAMILs”

Sommarens utställning på Textilmuseet: ”Klädd för sport – Från Bloomers till MAMILs”

Idag är det självklart att träningskläder är funktionella, följsamma och fukttransporterande. Dessutom ska de vara snygga, men ändå se annorlunda ut än vanliga modeplagg. Det finns en särskild sportestetik som vi genast känner igen. Men att bära särskilda kläder vid idrottsaktiviteter är en ganska ny företeelse. I utställningen Klädd för sport – från bloomers till MAMILs berättar Textilmuseet om 1900-talets utveckling av specialiserade sportplagg. Det handlar både om funktion och materialutveckling, om mode, kroppsideal och moraluppfattningar.

”Idag är idrottsplagg en stor och viktig del av klädbranschen som framför allt driver en utveckling av nya funktionsmaterial och inbyggd teknik för både elitidrottare och vanliga motionärer. Här finns flera aktuella frågeställningar kring hur olika material fungerar och miljöaspekter av material och behandlingar. Men idrottsplagg är också kopplade till det rådande modet, till kroppsideal, genus och klass,” säger intendent Eva Blomqvist på Textilmuseet. I utställningen visas plagg, bilder och filmer ur Textilmuseet egna samlingar kompletterat med inlån från Borås Idrottshistoriska Sällskap, Riksidrottsmuseet m.fl.

Sportplagg driver också utvecklingen av material och design framåt för ökad funktionalitet som förhöjer prestationen, förbättrar rörelsefriheten eller skyddar kroppen. Praktisk ull och trikå kompletteras på 1930-talet med stretchig lastex som särskilt förbättrar simplaggens funktion. Efter andra världskriget revolutionerar syntetmaterial som nylon och elastan och utvecklingen har fortsatt med material som släpper igenom svett, simdräkter som minskar vattenmotståndet och träningsplagg med anti-lukt-behandling. Redan nu finns sockor med värmeslingor och framtidens sportplagg kanske har inbyggd teknik som puls- och stegmätning.

Utställningen är producerad i samverkan med Borås Idrottshistoriska Sällskap, Textilhögskolan/Smart Textiles och SISU/Borås Borås

Utställningen kan ses under perioden: 1 jun 2017 – 20 aug 2017

För mer info om öppettider och entrépriser: Klicka här