Snabbvalsmeny

Jubileumsprojektet AiR 4×400 år genomförs under år 2021

AiR = Artist in Residence. Det betyder att konstnär/kreatör ges möjlighet att bo och verka under en tidsbegränsad period i ett specifikt syfte.

Under år 2021 fyller fyra städer 400 år – Piteå, Luleå, Borås och Göteborg. Väst möter Norr, eller Norrbotten möter Västra Götaland i ett samarbetsprojekt mellan alla fyra städer.

Fyra stycken konstnärliga utbyten ska skapas och till varje residens deltar olika konstnärer som är bosatta i 400-årsstäderna. Gemensamt är att en konstnär från varje ort närvarar på plats och bidrar med sin erfarenhet och kunskap till residenset på platsen. Residenset i Piteå är först ut i februari och bjuder härmed in en pitebo, en luleåbo, en boråsare och en göteborgare till att utforska staden och snön.

Varje stad lyfter ett tema och ett material som knyter an till stadens historia. Konstnärerna arbetar i materialet under en vecka utifrån storskalig kubformad ram. Invånarna i städerna bjuds in att följa processen.

I oktober 2021 är det dags för Borås att genomföra sitt residens på Textile Fashion Center med konstnärer från Borås, Göteborg, Luleå och Piteå. Mer information om detta kommer under våren 2021. 

AiR 4×400 år som innebär fyra olika residens genomförs i :
Piteå den 15–19 feb med material SNÖ
Göteborg, den 31 maj–5 juni. Material REGN
Luleå, den 30 aug-4 sep. Material STÅL
Borås, oktober. Material TEXTIL (Datum återkommer!)


Mer information om Piteås residens kan du läsa här:  www.resurscentrumforkonst.se

Opposite Sphere, Jan-Erik Falk, Dan Lestander, EvaGun Jensen & Ricky Sandberg

”- Vår önskan med detta residens är att det ska stärka utbytet mellan konstnärer i två delar av landet men också att det blir en happening under en vecka där piteåborna kan följa hur arbetet utvecklas. Sedan hoppas vi att snöskulpturerna kan få stå kvar så länge vädret tillåter det, säger Per Lenndin.”


Läs mer om AiR 4 x 400 år i Textile Fashion Centers pressrum

Ta kontakt med Frida Stålhandske för frågor om projektet, 070 – 440 11 91