PUBLICERAD 7 JUNI 2024
FOTON: ANNA SIGGE

Så firade Textile Fashion Center 10 år 

2014 invigdes Textile Fashion Center i ett område som tidigare hyste väveri, syfabrik och färgeri. Idag är det Sveriges internationella centrum för textil, mode och design. Den 30–31 maj firades 10 år av innovation och möten med både bakåt- och framåtblickar.


Under två dagar myllrade centret av liv när över 200 gäster deltog i 10-årsfirandet. Programmet inkluderade allt från panelsamtal om framtiden och presentationer av unika samarbeten till internationella alumner från Textilhögskolan och en spektakulär modevisning av examensstudenter.  

Så startade resan

Git Guldare, centrumledare och moderator, inledde firandet med följande ord. 

”De här två dagarna kommer att handla om de senaste 10 åren men ännu mer om att Textile Fashion Center idag är en viktig och samlande plats och kraft för omställningen till hållbarhet inom textil och mode. En resa som naturligtvis tar ett viktigt avstamp från starten för 10 år sedan.”

Tara Moshizi, kulturjournalist, programledare och jubileets andra moderator, bjöd upp Kjell Berggren, fastighetsägare till Textile Fashion Center, och Per-Olof Höög, kommunfullmäktiges ordförande, till scenen för ett samtal om hur allt startade. 

”Idén till centret föddes när Svenskt Konstilke flyttande ut, men lämnade en bit kvar – textil i väggarna. Det gav mig inspiration till att skapa ett textilt kluster i huset, en vision som nu blivit verklighet”, berättade Kjell Berggren. 

Per-Olof Höög, som var med och klubbade beslutet för Borås Stad, beskrev hur ursprungsidén var att samla textila utbildningar i centret. En idé som utvecklades och resulterade i det textila kluster som nu finns i centret med utbildning, forskning, företagsutveckling, innovation, kultur, evenemang och möten. 

Framtidsplanerna för centret och området är stora. 

”Jag har nya visioner. Tanken är att bygga 20 000 kvadratmeter till för utbildningar och företag i huset, men också ett textilt hotell”, avslutade Kjell Berggren.

Per-Olof Höög och Kjell Berggren

Tara Moshizi och Git Guldare

Jenny Borg

Modiga möjligheter med två startup-företag

Två innovativa startup-företag från Sjuhärad, som båda får inkubatorsstöd av Borås INK genom bland annat affärscoacher, presenterade sina affärsidéer.

Jenny Borg, textilingenjör från Textilhögskolan och utvecklare på LunaMicro, beskrev företagets textila pump som förbättrar säkerhet, hälsa och komfort genom att avleda svett från kläder. 

Per Anders Hovbom, medgrundare av PicApp, presenterade den digitala plattform som skapar förutsättningar för delade, hållbarare, smartare resor och leveranser. 

Tvärvetenskapligt panelsamtal om textilbranschens omställning 

Deltagare: Gustav Martner, kreativ chef på Green Peace Sverige, Veronica Malm, universitetslekor Textilteknik, Textilhögskolan, Johan Sidenmark, projekledare för Swedish Wool Initiative hos Axfoundation, Gabriella Wulff, universitetslektor i Textilt management på Textilhögskolan, Johannes Daun, historiker vid Textilmuseet i Borås, Jonas Larsson, Textilhögskolan och Science Park Borås..

Jonas Larsson, universitetslektor Högskolan i Borås och projektsamordnare på Science Park Borås, ledde ett samtal med representanter från Textilhögskolan, Greenpeace, Axfoundation och Textilmuseet. De pratade om behov och möjligheter till omställning ur flera perspektiv. Bland annat betonades vikten av att utgå från verkliga behov och undvika att skapa onödig efterfrågan. 

”Just nu är det stora volymer som pumpas ut från textilbranschen, men det finns teknik som kan hjälpa till i omställningen till en cirkulär och hållbar bransch. Digitaltryck är ett exempel på en flexibel teknologi där man med ett knapptryck kan ändra mönster. Vi kikar också på hur det kan användas till att färga hela materialet men också funktionalisera ett material, till exempel med en vattenavvisande beläggning”, berättade Veronica Malm. 

Johan Sidenmark och Gustav Martner

Gabriella Wulff

”Stick inte huvudet i sanden”

Christian Lundell, VD Nordiska Textilakademin, gjorde flera omvärldsspaningar och summerade kompetensbehovet för branschen i framtiden. 

”Det ligger i Nordiska Textilakademins DNA att följa branschen och jobba nära näringslivet. Att inte utbilda till gårdagens kunskap utan framtidens. Har man rätt kompetens har man modet att förändra världen”, berättade Christian Lundell. 

Ett exempel på Nordiska Textilakademins öra mot marken är att de nyligen beviljats, som först i Sverige, att starta en ny nationell yrkesutbildning för Sömnadsoperatör. 

Christian avslutade med orden:

”Vi måste alla bli bättre på att arbeta med strategisk kompetens och fortsätta lära oss varje dag. Lyssna och anpassa oss för en hållbar framtid.”

Christian Lundell

Science Park Borås om en hållbar textil- och modevärld – på riktigt

Deltagare Science Park Borås: Erik Bresky, VD, Anett Aldman, projektsamordnare, Anna-Karin Sundelius, projektledare, Adrian Zethraeus, projektledare

Science Park Borås har gått hand i hand med centrets utveckling sedan 2015 med många arbetsområden och projekt. Under 10-årsjubileet lyftes främst stödverksamheten Textile Movement, som drivs av Science Park Borås på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Textile Movement innebär stöd till små och medelstora textilföretag i branschens omställning för hållbarhet och cirkulär ekonomi genom 14 organisationers samlade kompetens och erbjudanden. 

”Vi har en proaktiv region som satsar på textil och cirkulär omställning. Därför finns här ett starkt innovationssystem. Det gör oss attraktiva och konkurrenskraftiga, nationellt och internationellt”, sade Adrian Zethraeus. 

På frågan om framtiden sammanfattade Eric Bresky vikten av att arbeta långsiktigt och att ta reda på morgondagens utmaningar. Han betonade också att den fysiska platsen, för möten och samarbeten, kommer att bli ännu viktigare. Textile Fashion är ett tydligt exempel på det. 

Läs mer om Textile Movement.

Mingel i ny utställning på Textilmuseet och förhandstitt på examenskollektion

Första dagen av firandet avslutades på Textilmuseet, där besökare minglade mitt i museets nya permanenta hållbarhetsutställning Omstart Mode. Dessutom fick de en förhandstitt av examensutställningen Exit 2024 för Textilhögskolans kandidat- och masterstudenter i textildesign. I en intervju med två elever och ansvarig lärare beskrev de hur utställningen utforskar skärningspunkten mellan rumslig och kroppslig form, med fokus på hållbarhet.

10 år av framtidssyn

Under jubileets andra dag deltog Mats Tinnsten, rektor Högskolan i Borås, och Paul Frankenius, entreprenör och filantrop, i ett inledande samtal. 

Mats Tinnsten delade sina tankar om centrets roll idag och imorgon. Han betonade möjligheten att skapa ett textilt center inte bara för Borås utan för hela Sverige. 

Paul Frankenius ser centrets roll som en bro mellan akademin och industrin. Han förespråkade även expansion med filialer internationellt.

”Alla som kommer hit blir hänförda av platsen och kompetensen som finns här. Men vi behöver branch out på andra platser i Sverige och världen”, sade Paul Frankenius.

Mats Tinnsten avslutade med att blicka framåt med en förhoppning om att centret och högskolan om 10 år fortsatt driver standarden ännu högre i sitt arbete än vad de gör idag. 

Mats Tinnsten och Paul Frankenius

Texile Fashion Center – from history to future 

Deltagare: Johannes Daun, 1:e antikvarie, Textilmuseet, Emma Fredman, Production & Quality Manager, Eton Shirts, Susanne Nejderås, Textilstrateg, Science Park Borås/Högskolan i Borås, Helena Waker, CEO of Trade Partners Sweden och Stockholm Fashion District.

Git Guldare ledde ett samtal om textilindustrins symbol i Borås och centrets roll för framtidens innovatörer. Slutsatser och kommentarer från deltagarna andades framtidstro och stolthet över både staden och centret.

”Borås är fortfarande Sveriges textila huvudstad – nu kanske mer än någonsin. Ett skäl till det är Textile Fashion Center”, sade Johannes Daun

”Om man vill vara i fronten inom textilindustrin från ett svenskt perspektiv så är centret platsen att vara på. Internationellt är Textile Fashion Center unikt, det framkommer när man pratar om det ute i världen. Det gäller centret i sig självt, med även alla människor som finns här med all sin kompetens”, sade Susanne Nejderås. 

”När man jobbar med framtiden så är det ofta abstrakt. Det unika med Textile Fashion Center är att framtiden syns på riktigt här”, sade Emma Fredman.

”Stockholm Fashion District ser fram emot ett ökat samarbete med centret. Vi har ar en unik möjlighet att sprida det ni gör till våra utländska besökare. Till exempel vid Stockholm Fashion Week, Då kan ni ta med framtiden till oss!”, sade Helena Waker

Den avslutade frågan till panelen var vilka förhoppningar de har för centret för framtiden:

Johannes Daun sade att han hoppas på vidareutvecklat samarbete i centret och att det attraherar nya människor och organisationer. Han hoppas också att kulturella perspektiv har en än större del i verksamheten. 

Emma Fredman reflekterade över att vi är mitt i en textil revolution och att hon tror att det går fort. ”Jag tror att centret om bara 2-3 år kommer att spela en ännu större roll som kluster med starkare bindning till företag i branschen”. 

Susanne Nejderås sa att hon vet att vi har alla möjligheter och att hon ser att centret kommer att vara den globala tankeledaren inom branschen som pushar industrin framåt.

”Jag tror att Sverige kan bli ledande inom framtidens textil och mode – med det som händer här är vi en god bit på väg”, avslutade Helena Waker. 

Helena Waker, Susanne Nejderås, Emma Fredman och Johannes Daun.

Två alumner i designvärldens absoluta centrum 

Textilhögskolan har utbildat talangfulla individer som nu gör avtryck i världen. Som en del av firandet ingick presentationer av Maja Dixdotter, creative director på klädföretaget By Malene Birger och delägare i mattföretaget Cappelen Dimyr, och Juliette Berthonneau, fransk textildesigner som bland annat samarbetet med Hermés. 

Maja betonade att kunskapen från Textilhögskolan har varit ovärderlig för hennes arbete.

”Utan textilhögskolan hade jag inte varit där jag är idag. Jag var mycket i labben och det var fantastiskt att skapa utan att behöva tänka på resultatet. Att man fick chansen att prova saker”, sade hon. 

Juliette Berthonneau berättade hur hon också värdesatte de unika labben på Textilhögskolan och de metoder hon fick lära sig. Det påverkar fortfarande hennes arbete, både tekniskt och kreativt. 

Maja Dixdotter och Juliette Berthonneau i bakgrunden

Resultatet av internationellt designhackathon

Som en avslutade del av firandet presenterades resultatet av BIG DO International Design Hackaton. 

Inom ramen för regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030, den nationella plattformen för hållbart mode och hållbara textilier som leds av Science Park Borås, har studenter från tre länder skapat produkter som är lönsamma för vår planet, samhället och textilindustrin. Målet med arbetet har varit att omfamna ett cirkulärt tänkande och att förändra en hel industri. 

Resultatet finns att uppleva i Lutgränd, entréplan Textile Fashion Center ännu en tid. 

Läs mer om Textile & Fashion 2030.

Grande finale – modevisning Exit 24

Som avslutning promenerade gästerna till Borås Kongress för att ta del av en modevisning med examenskollektioner av avgående studenter i modedesignprogrammen på Textilhögskolan. En visning som representerade en övergång från det gamla till det nya, från nostalgi till futurism. En mix där en del av studenterna utforskade estetik genom enkelhet, surrealism och förvandling och andra experimenterade med begär, råmaterial, hantverk och skapandeprocessen. En fascinerande och inspirerande 40 minuter lång show!

Designer: @abbe_mandegar

Designer: @hugo_ehret

Designers: från v. @yeru_sanka, från h. @sonjanorasandin

Textile Fashion Center – from history to future

År 2014 invigdes Textile Fashion Center. En gång i tiden hem åt väveri, syfabrik och färgeri. Idag – Sveriges internationella centrum för textil, mode och design.

Den 30-31 maj firar vi 10 år av innovation och möten och vi gör det genom att bjuda in till två dagar i textilens, designens och kunskapens tecken.


I programmet uppmärksammas bland annat spännande internationella och världsunika samarbeten och alumner från Textilhögskolan berättar om sin resa på den internationella textil- och modescenen. Avslutningen är en designsprakande modevisning med den absoluta spetsen av unga designers – examenskollektionerna från en av världens bästa designskolor.

PROGRAM

Torsdag 30 maj

13.00-14.00 Registrering, kaffe/te: 

Plats: Huvudentrén och plan 1 Textile Fashion Center, Skaraborgsvägen 3, Borås

Eftermiddagsprogram
Plats: Vestindien, plan 2

14.00
Inledning Textile Fashion Center – from history to future 

14.15
Modiga möjligheter

Inspirerande berättelser och praktiska insikter om vägen till framgång inom entreprenörsvärlden. I ett panelsamtal modererat av inkubatorn Borås INK medverkar startup-företag från Sjuhärad. De berättar om sina med- och motgångar, de största utmaningarna de stått inför och hur de fått stöd av inkubatorn för att tackla dem.

14.40 
Teknik, design och management – en tvärvetenskaplig ansats till omställning

Panelsamtal om grön omställning till ett rättvist och bra textil- och modesystem. Utgångspunkter: cirkulär design, beteenden och företagens roll i att skapa starkare samhällen. 

15.10
Fikapaus

Kaffe/te, vatten, kaka, frukt

15.30
Stick inte huvudet i sanden

Samtidigt med tranformationen inom textil- och modeindustrin pågår andra megatrender som utmanar i alla dimensioner. Nordiska Textilakademin arbetar för att stödja med effektiv och tillräcklig kompetensökning. VD Christian Lundell reflekterar över utvecklingen under 10 år men levererar också färdriktningen de kommande 10.

15.50 
Utan historia ingen framtid

En symbios av nya affärsmodeller, beteendeförändringar, policys och regelverk för en mer hållbar textil- och modevärld – på riktigt. Science Park Borås beskriver den regionala stödverksamheten Textile Movement.

16.20
Summering av dagen och introduktion till fredagens program

16.30 
MINGEL med bubbel och snittar

Lokal: Textilmuseet, plan 1, Textile Fashion Center
Vi samlas och nätverkar mitt i Textilmuseets helt nya hållbarhetsutställning Omstart Mode. Det blir även möjlighet till en exklusiv förhandstitt på examensutställningen för Textilhögskolans kandidat- och masterstudenter inom Modedesign och Textildesign. 

18.00
FEST – buffé, bar, DJ

Lokal: Pumphuset, Viskastrandsgatan 1

Fredag 31 maj

08.00-09.00 Registrering, kaffe/te

Plats: Huvudentrén Textile Fashion Center, Skaraborgsvägen 3, Borås

Program
Plats: The Food Company, plan 1

09.00
Inledning 

09.10

Textile Fashion Center – from history to future 

Ett modererat samtal om textilindustrins symbol i Borås och centrets roll för framtidens innovatörer. 

09.40
Fikapaus

Kaffe/te, vatten, snacks, frukt, nätverkande
Lokal: Textile Fashion Center, plan 1

10.10
Excellent design i en global värld 

Textilhögskolan vid Högskolan i Borås är en av världens ledande skolor inom design. Studenterna får ett eget uttryck där banbrytande design möter industrins språk och materialfokus – mixen blir unik. Möt alumnerna Maja Dixdotter och Juliette Berthonneau som gått från en första trevande idé till designvärldens absoluta centrum. 

10.45
Presentation av internationellt designhackathon 

Inom ramen för regeringsuppdraget Textile & Fashion 2030, den nationella plattformen för hållbart mode och hållbara textilier, har studenter från tre länder skapat produkter som är lönsamma för vår planet, samhället och textilindustrin. Målet med arbetet har varit att omfamna ett cirkulärt tänkande och att förändra en hel industri. 

11.25
Summering och introduktion till lunch och eftermiddagen

11.30

LUNCH – Buffé

Lokal: The Food Company

13.00-13.20
Samling huvudentrén Textile Fashion Center.

Gemensam, kort promenad till Borås Kongress. 

13.20
MODEVISNING EXIT 

Visning av examenskollektioner av avgående studenter inom Mode- och Textildesignprogrammen på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås. 

Lokal: Borås Kongress

cirka 14.15
SLUT