Utbildning
Din framtid formas här
Textil, mode och design är naturligtvis de gemensamma nämnarna för utbildningarna som finns i Textile Fashion Center. Här kan du studera allt från vuxenutbildning och yrkeshögskola till kurser för utveckling inom ditt yrke och på högskola.
Borås Yrkeshögskola
Nordiska Textilakademin
Borås Vuxenutbildning
Textilhögskolan
Studerande och studenter har genom centret unika möjligheter till kunskapsutbyten och näringslivsrelaterade aktiviteter. Dessutom ges tillfällen till kontakter med potentiella, framtida arbetsgivare. Som student i Textile Fashion Center har man också nära till stöd för att utveckla företag vid sidan av studierna.
Borås Yrkeshögskola
Här kan du läsa 3D Clo grundkurs för dig som arbetat eller studerat modedesign och/eller mönsterkonstruktion. Kursen sker på distans.
Garment Technical Designer är den största textilutbildningen inom Borås Yrkeshögskola. Den är tvåårig och ger studenterna fördjupad kunskap inom mönsterkonstruktion och konfektionsteknik. Stort fokus ligger även här på 3D. Utbildningen leder till jobb som direktris, mönsterkonstruktör, konfektionstekniker, designassistent eller motsvarande inom textilbranschen.
Nordiska Textilakademin
Nordiska Textilakademin är ett nav för utbildning och kompetens inom textil och mode.
- Tvååriga yrkeshögskoleutbildningar inom textil & mode: design, inköp, sälj, kvalitet, hållbarhets- och produktionsutveckling
- Uppdragsutbildning för företag i textil- och modebranschen
- Korta YH-kurser för yrkesverksamma i textil- och modebranschen
- Distanskurser inom en rad textil- och moderelaterade ämnen
I nära samarbete med branschen utbildar Nordiska Textilakademin individer och kompetensförsörjer företag. Här får människor som vill utvecklas inom framtidens textil och mode kompetensen de behöver för att kunna bidra till en livskraftig och långsiktig bransch. Tillsammans har ni modet att förändra världen.
Borås Vuxenutbildning
Här kan du läsa en 1-årig grundutbildning i mönsterkonstruktion och sömnad. Utbildningen startar både höst- och vårtermin och är intensiv och lärorik men också fantastisk kreativ.
Efter avslutad utbildning kan du söka arbete inom sömnad eller söka högre, eftergymnasiala utbildningar inom textil.
Textilhögskolan vid Högskolan i Borås
Textilhögskolan har en självklar position bland världens textila utbildningar. Dessutom är de Sveriges enda högskola med inriktning textil och mode som har examenstillstånd på samtliga nivåer, fördelat på tre olika utbildningsområden:
– Textilteknologi
– Design – textil och mode
– Textilt management
Textilhögskolan erbjuder 17 olika program och cirka 40 fristående kurser, med allt från modedesign och hållbarhet till design av sport- och utomhuskläder.
Foto: Johfors productions
Stina pluggade på Textilhögskolan –
nu är hennes kläder med i Beyoncés musikvideo
Artikeln publicerades 2021
Stina Randestad, 35, studerade på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås. Nu lever hon sin dröm som modedesigner och har designat en klänning som använts i en musikvideo av världsstjärnan Beyoncé.
– En fjäder i hatten ingen någonsin kan ta ifrån mig, säger hon.
Hon läste både sin kandidat och master i modedesign i Borås och examinerades 2018.
– Det var otroligt intensivt, roligt och givande! Jag har en anknytning till Borås som känns fin. Min gammelmormor och gammelmorfar drev företaget Abeve/Vitvaruindustri AB och hade fabriken som ligger kvar på Olovsholmsgatan 32 i början av förra seklet, säger Stina Randestad.
Hon lärde sig mycket på Textilhögskolan.
– Utbildningen går igenom allt från att lära sig olika textila tekniker och hantverket, till att utveckla och öva på metoder som hjälper en att bli en skicklig designer. En stor del är också att analysera och diskutera vad det är vi gör, både i mikro- och makroperspektiv.
Hon tycker att högskolan har en styrka i sitt uppmuntrande till att experimentera och bryta sig loss från traditionellt arbetssätt inom modedesign.
– De textila labben och verkstäderna ger alla möjligheter att förverkliga sina idéer och det är något man saknar efter examen! Jag rekommenderar absolut utbildningen.
Sen dess har hon både startat eget och designat åt ett modeföretag. Hon har medverkat i utställningar och tävlingar och kom trea i Big Design Award i Tokyo 2019. Hon har varit med i SVT:s program Designhistorier och skapat kläder åt artister. Störst för henne var när hon blev kontaktad av Beyoncés stylist och ombads att omgående skicka sex outfits till Los Angeles.
– Att skicka paket med en dags leverans från Stockholm till Los Angeles är kort om tid, så jag beslöt mig för att åka dit med tre resväskor och lämna över dem personligen. Det låter kanske extremt men en sådan här chans vill man inte gå miste om.
Det slutade med att Stinas ”hairy dress” kom med i musikvideon till ”Black is King”.
– Den fick skickas direkt från Los Angeles till Tokyo för en utställning. Klänningen var som en stor hårboll med smink runt kragen.
Det tog ett bra tag att borsta den men jag kunde se att någon hade dansat runt i den och det gjorde mig glad. Den ska dansas i och gärna i en Beyoncé-produktion!
Hösten 2021 ställde hon ut på norra Europas största designevent, Dutch Design Week.
– Jag har roligt nästan jämt, men jobbar hela tiden. Jag njuter av att få vara kreativ. Den sociala aspekten i att få kontakt med folk över hela världen är också kul!
Hon anser att branschens utmaning är att sluta med överkonsumtion av kläder men samtidigt mätta människors törst efter mode.
– Människors vilja att omge sig av mode tror jag alltid kommer att finnas, men den kanske ändrar form. Kanske konsumtion av digitala plagg i virtuella rum växer sig större. Färre kollektioner från företagen, bättre kvalitet och design av plaggen som gör dem lättare att återvinna känns som ett steg på vägen. Och att köpa secondhand såklart!
Många av hennes projekt handlar om hållbarhet.
– Ett projekt jag gör nu handlar om att ta osäljbara secondhandplagg och använda dem som råmaterial när jag gör nya. Den största påverkan jag kan ha är att noggrant välja material när jag gör mina plagg. Textilierna behöver inte vara nyproducerade och om de skulle vara det måste de hålla hög kvalitet och inte ha en dålig inverkan på miljö och människor i framställningen.