Nyheter

Tis, 30 Jan 2024

Cirkulär designguide ska stärka användandet av svensk ull

The Swedish Wool Initiative har släppt en ny cirkulär designguide, framtagen av Science Park Borås, för att främja hållbart användande av svensk ull.
Läs mer

Tis, 23 Jan 2024

Science Park Borås leder storskalig satsning som ska förändra textil- och modeindustrin

Nu går fjorton partners från hela samhället samman för att testa ett nytt ekosystem för textil. Projektet leds av Science Park Borås vid Högskolan i Borås med siktet på att Sverige ska bli en förebild på att möta EU:s krav för en mer hållbar textil- och modeindustri.
Läs mer

Tor, 11 Jan 2024

Nordiska Textilakademin fortsätter viktiga YH-utbildningar

Nordiska Textilakademin i Borås fick glädjande besked från Myndigheten för yrkeshögskolan som nu beviljat tre nya utbildningsstarter: Internationell inköpare, Hållbar kvalitets- och produktionsutvecklare samt Business representative in textile & fashion.
Läs mer

Mån, 04 Dec 2023

Årets textila julgran hyllar Kungliga Operan

Sedan 2015 har Textile Fashion Center en textil julgran som pryder huvudentrén från första advent till tjugonda knut. Nu står årets gran på plats i centrets entré.
Läs mer

Tis, 21 Nov 2023

Anders Wijkman prisas och föreläser i Textile Fashion Center

Den 24 november tilldelas Anders Wijkman Science Park Borås Hållbara konsumtionspris 2023 i samband med Hållbara konsumentens dag i Textile Fashion Center.
Läs mer

Fre, 01 Sep 2023

Slutspurt för sommarkursen

De senaste veckorna har det varit slutspurt för sommarkursen i samarbetet mellan Kungliga Operan, hållbarhetsdesigner Louise Xin och Textile Fashion Center med studenter från Textilhögskolan.
Läs mer

Ons, 23 Aug 2023

Studentporträtt Jeanne Blanchard, med ”En midsommarnattsdröm” som tema

Det här är det femte och sista porträttet av en student som går en unik kurs på Textilhögskolan i sommar; uppgiften är att göra om kostymer från Kungliga Operan till couturekläder.
Läs mer

Tor, 03 Aug 2023

Studentporträtt Miriam Scheller: – Kostymerna talade till mig

Det här är det fjärde porträttet av de fem av studenter som går en unik kurs på Textilhögskolan i sommar; uppgiften är att göra om kostymer från Kungliga Operan till couturekläder. Studenten Miriam Scheller har valt baletten Svansjön som sitt tema.
Läs mer

Tis, 25 Jul 2023

Studentporträtt Andréas Sandor Kristof: – Jag ligger på golvet i min systersons rum och sprättar operaklänningar!

Det här är det tredje porträttet av de fem studenter som går en unik kurs på Textilhögskolan i sommar: uppgiften är att göra om kostymer från Kungliga Operan till couturekläder. – När jag har plockat isär plaggen och det ligger en massa mönsterdelar framför mig känner jag ”Ok, lets go!”, säger Andréas.
Läs mer

Ons, 19 Jul 2023

Studentporträtt Luiza Bachofer – Temat jag valt är ett ”statement”

Det här är det andra porträttet av de fem studenter som går en mycket speciell kurs på Textilhögskolan i sommar: uppgiften är att göra om kostymer från Kungliga Operan till helt nya couturekläder. – Jag försöker blanda feminint och maskulint och göra plaggen sömlösa och fulla av kontraster, säger Luiza Bachofer.
Läs mer

Tis, 11 Jul 2023

Studentporträtt – Det är de läskiga sakerna man ska göra, säger Carolina Sardal Jerhov

Carolina Jerhov är en av fem studenter som i sommar fullständigt gör om ett antal kostymer från Kungliga Operans garderober till coutureplagg med unik design. En utmaning på flera sätt – bland annat för att hon egentligen inte är modedesigner utan textildesigner. Men just det är ett skäl till att hon gör det… – Det är ett beslutsunderlag för mig: Om det inte är läskigt – varför gör du det?
Läs mer

Ons, 05 Jul 2023

Sveriges enda doktor i redesign

Redesign har fått en allt större roll i det som kallas för hållbart mode. I Anna Lidströms doktorsavhandling Redesign foundations visar hon metoder för hur befintliga plagg kan omformas.
Läs mer

Fre, 02 Jun 2023

Textile Fashion Center – en del av Göteborgs jubileum i varuhuset Nordiska Kompaniet

Från den 2 juni kan besökare till Nordiska Kompaniet se ett utdrag ur Textilmuseets utställning Kläder & Couture på damplanet i varuhuset.
Läs mer

Lör, 22 Apr 2023

Kelly Konings – vinnaren av H&M & ELLE Circular Fashion Award i samarbete med Textile Fashion Center

Under gårdagens ELLE-gala i Stockholm stod Kelly Konings som vinnare av årets H&M & ELLE Circular Fashion Award.
Läs mer

Fre, 21 Apr 2023

Textile Fashion Center i unikt samarbete med Kungliga Operan och designern Louise Xin

Opera- och balettkostymer får nytt liv i händerna på Louise Xin, designer och modeaktivist som arbetar för en hållbar modebransch. Tillsammans med studenter från Textilhögskolan i Borås skapas unika couture-plagg som till hösten säljs till förmån för Unga Operan-fonden, Kungliga Operans verksamhet för barn och unga. Dessutom ska plaggen visas på Textilmuseet i centret till hösten.
Läs mer

Ons, 08 Mar 2023

Semifinalist i världens mest prestigefulla designtävling

Semifinalist i världens mest prestigefulla designtävling
Läs mer

Ons, 08 Mar 2023

LINK – forum för nya och mogna bolag att mötas

Borås INK, Drivhuset och Nordiska Textilakademin i Textile Fashion Center deltar alla tre i ett nytt koncep som nu lanseras för företag i Sjuhärad. LINK är en chans för startups och näringsliv i regionen att träffas för att utveckla kunskap och nätverk.
Läs mer

Fre, 03 Mar 2023

Årets H&M & ELLE Circular Fashion Award i samarbete med Textile Fashion Center

H&M & ELLE Circular Fashion Award delas ut till en idé, ett initiativ, en innovation eller affärsmodell som kan bidra till en mer cirkulär modeframtid. I år görs tävlingen och priset i samarbete med Textile Fashion Center i Borås.
Läs mer

Fre, 17 Feb 2023

Exklusiv utställning: Textildesign av studenter från Möbelmässan 2023

Exklusiv utställning: Textildesign av studenter från Möbelmässan 2023
Läs mer

Fre, 17 Feb 2023

Ung Svensk Form till Textile Fashion Center

Ung Svensk Form till Textile Fashion Center 2 september – 5 november 2023 5 studenter från Textilhögskolan bland de 25 utställarna
Läs mer

Fre, 25 Nov 2022

Textil julgran med överkonsumtion som budskap

En julgran som kommunicerar och göra oss uppmärksamma på ”överproduktion och överkonsumtion med önskan om förändring” – det finns nu i Textile Fashion Center i Borås.
Läs mer

Tis, 18 Okt 2022

Borås Textile Week blir fullt av inspiration och innovation

Det är en vecka kvar till Borås Textile Week i Textile Fashion Center i Borås. Den 25-27 oktober erbjuds många aktiviteter, föreläsningar, nätverksmöjligheter, seminarier, workshops med mera för textil- och modebranschen. Arrangemanget är ett samarbete mellan organisationer i Textile Fashion Center och näringslivet.
Läs mer

Mån, 17 Okt 2022

Borås Textile Week visar vägen för textil- och modebranschen

25-27 oktober fylls Textile Fashion Center, Borås, av bevis för sin position som Sveriges textila huvudstad. Då arrangeras Borås Textile Week med aktiviteter, föreläsningar, nätverksmöjligheter, seminarier, workshops med mera för textil- och modebranschen.
Läs mer

Tis, 20 Sep 2022

På lördag välkomnar Textile Fashion Center till öppet hus

Lördag 24 september kl 10.00-16.00 bjuds allmänheten in till en särskild dag i Textile Fashion Center – Borås knutpunkt i ”Sveriges textila huvudstad”. Besökarna får bland annat möjlighet att komma ”bakom kulisserna” till unika labbmiljöer och Textilmuseets samlingar.
Läs mer

Tor, 08 Sep 2022

Drivhuset i Borås bjuder in till populära Do Entrepreneurship

Den 25 oktober arrangerar Drivhuset för åttonde året i rad eventet Do Entrepreneurship i Textile Fashion Center. Det blir en inspirationsdag med syftet att inspirera till att våga följa sina drömmar och förverkliga sina idéer.
Läs mer

Mån, 15 Aug 2022

På fredag kommer Antikrundan till Textile Fashion Center

Fredagen den 19 augusti spelas de två första programmen av nästa säsong av Antikrundan in i Borås. SVT har valt att spela in det mycket populära tv-programmet vid och i Textile Fashion Center.
Läs mer

Mån, 23 Maj 2022

Invigning av Nordiska Textilakademins Textila Testcenter

Den 19 maj invigde Nordiska Textilakademin sitt nya Textila Testcenter i hjärtat av Textile Fashion Center i Borås. I testcentret kommer de att använda TEKO & IF Metalls branschvalideringssystem för att kartlägga och validera kompetenser som efterfrågas av dagens och morgondagens textilindustri.
Läs mer

Mån, 25 Apr 2022

Open call: Textila kollo/n

I sommar har unga mellan 13-25 år chansen att genomföra textila workshops hos oss på Textile Fashion Center. Vi söker dig som vill vara med och planera + genomföra textila kollo/n den 13-17 juni 2022.
Läs mer

Fre, 01 Apr 2022

Amerikanska textilkonstnären Nathalie Baxter besöker Textile Fashion Center

Med anledning av att den amerikanska textilkonstnären Natalie Baxter under våren gästar Konstepidemin som Iaspis-stipendiat, genomförs Craft Days Flash – ett koncentrerat evenemang som går av stapeln i slutet av april. Programmet innefattar seminariet ”Textil som kritisk praktik” på Textile Fashion Center
Läs mer

Mån, 07 Mar 2022

Circular Business Toolkit lanseras för att för nya textila designprocesser

Nu lanseras Circular Business Toolkit, en bok med inspiration, kunskap och insikter från flera års forskning, feasibility studies och pilotprojekt. Boken är skapad med ambitionen att hjälpa företag som på allvar vill arbeta med hållbarhetsfrågor och accelerera sin omställning till en cirkulär och hållbar ekonomi. Samtidigt lanseras också Designers Toolkit, ett digitalt analysverktyg där företag kan utvärdera sin verksamhet ur ett cirkulärt perspektiv och hitta möjligheter framåt.
Läs mer

Tor, 03 Mar 2022

Antikrundan kommer till Textile Fashion Center 2022

Antikrundan startar sin årliga inspelningsturné i sommar med besök på Textile Fashion Center. Inspelningen kommer äga rum fredag 19 augusti och som vanligt värderas alla föremål som tas hit. Allmänheten uppmanas att leta fram sina dolda skatter för att värderas av Antikrundans experter.
Läs mer

Tis, 15 Feb 2022

Initiativet NEST – New Entrepreneurship for a Sustainable Textile industry vill skapa förändring

Textil- och modeindustrin är en av de största klimatbovarna i världen. NU måste industrin förändras. NEST är till för entreprenörer med innovativa idéer. Som har nya sätt att attackera problemen som branschen står inför. I hela kedjan – från material och produktion till logistik och försäljning.
Läs mer

Tis, 15 Feb 2022

Kläder & Couture – ny permanent utställning på Textilmuseet

Utställningen Kläder & Couture berättar en historia om hur svenskt vardagsmode skapades med inspiration från couturevisningarna i Paris mellan 1930-1970-tal. Välkommen till en retrospektiv utställning om Boråsföretaget Bröderna Magnussons resa genom modehistorien.
Läs mer

Tis, 26 Okt 2021

AiR 4×400 år är igång – varmt välkommen att följa processen

Under fem arbetsdagar mellan 25-29 oktober skapas textilkonstverk i kuber à 2,5×2,5×2,5 meter – en del av ett jubileumssamarbete mellan Borås, Piteå, Luleå och Göteborg som fyller 400 år 2021. Nu har våra fyra konstnärerna mitt i skapandeprocessen och arbetsmaterialet är överbliven textil skänkt från företag och verksamheter i Sjuhärad.
Läs mer

Ons, 20 Okt 2021

Nu på lördag välkomnar Textile Fashion Center till ÖPPET HUS i uppdaterad outfit!

Allmänheten bjuds på unika möjligheter att komma ”bakom kulisserna” i Borås och Sveriges center för textil och mode – Textile Fashion Center. Allt från utställningar och guidade visningar till scensamtal med experter inom textil och mode kan upplevas under dagen.
Läs mer

Tor, 14 Okt 2021

Louise Xin vinner Fabric of Life Award

Utmärkelsen Fabric of Life Award är nyinstiftat och delades ut på den internationella Next Textile konferensen som gick av stapeln den 12 oktober 2021 på Textile Fashion Center.
Läs mer

Mån, 27 Sep 2021

Drivhuset i Borås bjuder in till Do Entrepreneurship

Den 12 oktober arrangerar Drivhuset det årliga eventet Do Entrepreneurship i Textile Fashion Center, en inspirationsdag med syftet att inspirera dig att våga följa dina drömmar och förverkliga dina idéer.
Läs mer

Ons, 22 Sep 2021

INK Day livesänds från Textile Fashion Center

För andra året bjuder Borås INK in till INK Day, en livesänd temaföreläsning med fokus på jämlik finansiering av entreprenörskap. Boka in den 24/9 kl. 10:00-12:00 för att lyssna till intervjuer och panelsamtal som modereras av Sarit Monastyrski tillsammans med INK’s Simon Hjelte.
Läs mer

Tis, 14 Sep 2021

FYRA KONSTNÄRER SKA SKAPA MED ÖVERBLIVEN TEXTIL

Under år 2021 fyller fyra städer 400 år – Borås, Luleå, Göteborg och Piteå. En göteborgare, en pitebo, en luleåbo och en boråsare kommer hit för att utforska stadens identitet: Textil. Borås är sist ut i residens-projektet AiR 4×400 år och genomförs 25 – 30 oktober 2021.
Läs mer

Mån, 30 Aug 2021

Utställningen Ung Svensk Form öppnar den 4 september 2021

Utställningen Ung Svensk Form öppnar den 4 september 2021
Läs mer

Tis, 17 Aug 2021

Digital kvällsföreläsning med inspiration för en hållbar garderob

Digital kvällsföreläsning med inspiration för en hållbar garderob
Läs mer

Ons, 30 Jun 2021

Inbjudan till 7 juli: Cirkulär ekonomi – finns det på riktigt?

Inbjudan till seminarium om cirkulär ekonomi den 7 juli 2021.
Läs mer

Mån, 21 Jun 2021

Modedesignstudenter från Textilhögskolan i Borås visas exklusivt på NK i Göteborg

Nordiska Kompaniet i Göteborg visar en utställning med examensarbeten av modedesignstudenter på Textilhögskolan, en del av Högskolan i Borås och Textile Fashion Center. Utställningen pågår nu till och med den 8 augusti 2021.
Läs mer

Fre, 26 Mar 2021

Framtidens mode från Borås visas på NK i Göteborg

Textile Fashion Center i Borås poppar upp på anrika varuhuset NK i Göteborg med utställningen Exposé om framtidens hållbara mode.
Läs mer

Lör, 20 Mar 2021

Spendera lördagen framför livesänd slow tv med F/ACT Studion

F/ACT Movement bjuder in till livesänd slow tv som innehåller remake, färgeri, måleri och spännande föredrag om styling och forskning om hållbart mode. På lördag 20 mars 2021 kl. 11:00-15:00 livesänds detta event som riktar sig till dig som är intresserad av hållbart mode.
Läs mer

Fre, 12 Mar 2021

Efter succépremiären: Föreläsningsserie om hållbarhet fortsätter

Den 24 mars 2021 är det dags för digital föreläsning om ämnet ”Textil- och klädbranschens hållbarhetsresa – så fungerar den” direkt från Nordiska Textilakademin.
Läs mer

Ons, 24 Feb 2021

Många privatpersoner vill utveckla sin hållbarhet!

I kväll, onsdag den 24 feb 2021, kommer ett stort antal anmälda att få lyssna till Intendent Viktoria Holmqvist från Textilmuset som ska berätta om hur man som konsument och användare av textil kan föregå med gott exempel. Viktoria arbetar dagligen med den textila samlingen på Textilmuseet och har döpt föreläsningen till ”Låt historiens arv inspirera dig”.
Läs mer

Fre, 12 Feb 2021

Textilmuseet tillgängliggör ”We knit for peace” trots tuffa restriktioner

Med anledning av rådande pandemi är Textilmuseet stängt, men museet ville ändå genomföra utställningen i någon form
Läs mer

Ons, 03 Feb 2021

Ny nationell utbildning med fokus på framtidens hållbara butiker!

Nu startar ny nationell utbildning med fokus på hur framtidens hållbara butiker ska utformas och bakgrunden är en ambitiös branschrapport som sammanställer slutsatser om framtidens arbetsliv.
Läs mer

Fre, 15 Jan 2021

Nystartade projektet Textilhubben ska bryta utanförskap och segregering

Vuxenutbildningen Borås ska tillsammans med den ideella föreningen Idésömnad och Support Group Network genomföra ett tre-årigt projekt. Projektet ska bidra till att utrikes födda kvinnor närmar sig arbetsmarknaden och att deras kunskaper valideras. Vuxenutbildningen Borås och Idésömnad är lokaliserade i Textile Fashion Center. 
Läs mer