Nyheter

Fre, 25 Nov 2022

Textil julgran med överkonsumtion som budskap

En julgran som kommunicerar och göra oss uppmärksamma på ”överproduktion och överkonsumtion med önskan om förändring” – det finns nu i Textile Fashion Center i Borås.
Läs mer

Tis, 18 Okt 2022

Borås Textile Week blir fullt av inspiration och innovation

Det är en vecka kvar till Borås Textile Week i Textile Fashion Center i Borås. Den 25-27 oktober erbjuds många aktiviteter, föreläsningar, nätverksmöjligheter, seminarier, workshops med mera för textil- och modebranschen. Arrangemanget är ett samarbete mellan organisationer i Textile Fashion Center och näringslivet.
Läs mer

Mån, 17 Okt 2022

Borås Textile Week visar vägen för textil- och modebranschen

25-27 oktober fylls Textile Fashion Center, Borås, av bevis för sin position som Sveriges textila huvudstad. Då arrangeras Borås Textile Week med aktiviteter, föreläsningar, nätverksmöjligheter, seminarier, workshops med mera för textil- och modebranschen.
Läs mer

Tis, 20 Sep 2022

På lördag välkomnar Textile Fashion Center till öppet hus

Lördag 24 september kl 10.00-16.00 bjuds allmänheten in till en särskild dag i Textile Fashion Center – Borås knutpunkt i ”Sveriges textila huvudstad”. Besökarna får bland annat möjlighet att komma ”bakom kulisserna” till unika labbmiljöer och Textilmuseets samlingar.
Läs mer

Tor, 08 Sep 2022

Drivhuset i Borås bjuder in till populära Do Entrepreneurship

Den 25 oktober arrangerar Drivhuset för åttonde året i rad eventet Do Entrepreneurship i Textile Fashion Center. Det blir en inspirationsdag med syftet att inspirera till att våga följa sina drömmar och förverkliga sina idéer.
Läs mer

Mån, 15 Aug 2022

På fredag kommer Antikrundan till Textile Fashion Center

Fredagen den 19 augusti spelas de två första programmen av nästa säsong av Antikrundan in i Borås. SVT har valt att spela in det mycket populära tv-programmet vid och i Textile Fashion Center.
Läs mer

Mån, 23 Maj 2022

Invigning av Nordiska Textilakademins Textila Testcenter

Den 19 maj invigde Nordiska Textilakademin sitt nya Textila Testcenter i hjärtat av Textile Fashion Center i Borås. I testcentret kommer de att använda TEKO & IF Metalls branschvalideringssystem för att kartlägga och validera kompetenser som efterfrågas av dagens och morgondagens textilindustri.
Läs mer

Mån, 25 Apr 2022

Open call: Textila kollo/n

I sommar har unga mellan 13-25 år chansen att genomföra textila workshops hos oss på Textile Fashion Center. Vi söker dig som vill vara med och planera + genomföra textila kollo/n den 13-17 juni 2022.
Läs mer

Fre, 01 Apr 2022

Amerikanska textilkonstnären Nathalie Baxter besöker Textile Fashion Center

Med anledning av att den amerikanska textilkonstnären Natalie Baxter under våren gästar Konstepidemin som Iaspis-stipendiat, genomförs Craft Days Flash – ett koncentrerat evenemang som går av stapeln i slutet av april. Programmet innefattar seminariet ”Textil som kritisk praktik” på Textile Fashion Center
Läs mer

Mån, 07 Mar 2022

Circular Business Toolkit lanseras för att för nya textila designprocesser

Nu lanseras Circular Business Toolkit, en bok med inspiration, kunskap och insikter från flera års forskning, feasibility studies och pilotprojekt. Boken är skapad med ambitionen att hjälpa företag som på allvar vill arbeta med hållbarhetsfrågor och accelerera sin omställning till en cirkulär och hållbar ekonomi. Samtidigt lanseras också Designers Toolkit, ett digitalt analysverktyg där företag kan utvärdera sin verksamhet ur ett cirkulärt perspektiv och hitta möjligheter framåt.
Läs mer

Tor, 03 Mar 2022

Antikrundan kommer till Textile Fashion Center 2022

Antikrundan startar sin årliga inspelningsturné i sommar med besök på Textile Fashion Center. Inspelningen kommer äga rum fredag 19 augusti och som vanligt värderas alla föremål som tas hit. Allmänheten uppmanas att leta fram sina dolda skatter för att värderas av Antikrundans experter.
Läs mer

Tis, 15 Feb 2022

Initiativet NEST – New Entrepreneurship for a Sustainable Textile industry vill skapa förändring

Textil- och modeindustrin är en av de största klimatbovarna i världen. NU måste industrin förändras. NEST är till för entreprenörer med innovativa idéer. Som har nya sätt att attackera problemen som branschen står inför. I hela kedjan – från material och produktion till logistik och försäljning.
Läs mer

Tis, 15 Feb 2022

Kläder & Couture – ny permanent utställning på Textilmuseet

Utställningen Kläder & Couture berättar en historia om hur svenskt vardagsmode skapades med inspiration från couturevisningarna i Paris mellan 1930-1970-tal. Välkommen till en retrospektiv utställning om Boråsföretaget Bröderna Magnussons resa genom modehistorien.
Läs mer

Tis, 26 Okt 2021

AiR 4×400 år är igång – varmt välkommen att följa processen

Under fem arbetsdagar mellan 25-29 oktober skapas textilkonstverk i kuber à 2,5×2,5×2,5 meter – en del av ett jubileumssamarbete mellan Borås, Piteå, Luleå och Göteborg som fyller 400 år 2021. Nu har våra fyra konstnärerna mitt i skapandeprocessen och arbetsmaterialet är överbliven textil skänkt från företag och verksamheter i Sjuhärad.
Läs mer

Ons, 20 Okt 2021

Nu på lördag välkomnar Textile Fashion Center till ÖPPET HUS i uppdaterad outfit!

Allmänheten bjuds på unika möjligheter att komma ”bakom kulisserna” i Borås och Sveriges center för textil och mode – Textile Fashion Center. Allt från utställningar och guidade visningar till scensamtal med experter inom textil och mode kan upplevas under dagen.
Läs mer

Tor, 14 Okt 2021

Louise Xin vinner Fabric of Life Award

Utmärkelsen Fabric of Life Award är nyinstiftat och delades ut på den internationella Next Textile konferensen som gick av stapeln den 12 oktober 2021 på Textile Fashion Center.
Läs mer

Mån, 27 Sep 2021

Drivhuset i Borås bjuder in till Do Entrepreneurship

Den 12 oktober arrangerar Drivhuset det årliga eventet Do Entrepreneurship i Textile Fashion Center, en inspirationsdag med syftet att inspirera dig att våga följa dina drömmar och förverkliga dina idéer.
Läs mer

Ons, 22 Sep 2021

INK Day livesänds från Textile Fashion Center

För andra året bjuder Borås INK in till INK Day, en livesänd temaföreläsning med fokus på jämlik finansiering av entreprenörskap. Boka in den 24/9 kl. 10:00-12:00 för att lyssna till intervjuer och panelsamtal som modereras av Sarit Monastyrski tillsammans med INK’s Simon Hjelte.
Läs mer

Tis, 14 Sep 2021

FYRA KONSTNÄRER SKA SKAPA MED ÖVERBLIVEN TEXTIL

Under år 2021 fyller fyra städer 400 år – Borås, Luleå, Göteborg och Piteå. En göteborgare, en pitebo, en luleåbo och en boråsare kommer hit för att utforska stadens identitet: Textil. Borås är sist ut i residens-projektet AiR 4×400 år och genomförs 25 – 30 oktober 2021.
Läs mer

Mån, 30 Aug 2021

Utställningen Ung Svensk Form öppnar den 4 september 2021

Utställningen Ung Svensk Form öppnar den 4 september 2021
Läs mer

Tis, 17 Aug 2021

Digital kvällsföreläsning med inspiration för en hållbar garderob

Digital kvällsföreläsning med inspiration för en hållbar garderob
Läs mer

Ons, 30 Jun 2021

Inbjudan till 7 juli: Cirkulär ekonomi – finns det på riktigt?

Inbjudan till seminarium om cirkulär ekonomi den 7 juli 2021.
Läs mer

Mån, 21 Jun 2021

Modedesignstudenter från Textilhögskolan i Borås visas exklusivt på NK i Göteborg

Nordiska Kompaniet i Göteborg visar en utställning med examensarbeten av modedesignstudenter på Textilhögskolan, en del av Högskolan i Borås och Textile Fashion Center. Utställningen pågår nu till och med den 8 augusti 2021.
Läs mer

Fre, 26 Mar 2021

Framtidens mode från Borås visas på NK i Göteborg

Textile Fashion Center i Borås poppar upp på anrika varuhuset NK i Göteborg med utställningen Exposé om framtidens hållbara mode.
Läs mer

Lör, 20 Mar 2021

Spendera lördagen framför livesänd slow tv med F/ACT Studion

F/ACT Movement bjuder in till livesänd slow tv som innehåller remake, färgeri, måleri och spännande föredrag om styling och forskning om hållbart mode. På lördag 20 mars 2021 kl. 11:00-15:00 livesänds detta event som riktar sig till dig som är intresserad av hållbart mode.
Läs mer

Fre, 12 Mar 2021

Efter succépremiären: Föreläsningsserie om hållbarhet fortsätter

Den 24 mars 2021 är det dags för digital föreläsning om ämnet ”Textil- och klädbranschens hållbarhetsresa – så fungerar den” direkt från Nordiska Textilakademin.
Läs mer

Ons, 24 Feb 2021

Många privatpersoner vill utveckla sin hållbarhet!

I kväll, onsdag den 24 feb 2021, kommer ett stort antal anmälda att få lyssna till Intendent Viktoria Holmqvist från Textilmuset som ska berätta om hur man som konsument och användare av textil kan föregå med gott exempel. Viktoria arbetar dagligen med den textila samlingen på Textilmuseet och har döpt föreläsningen till ”Låt historiens arv inspirera dig”.
Läs mer

Fre, 12 Feb 2021

Textilmuseet tillgängliggör ”We knit for peace” trots tuffa restriktioner

Med anledning av rådande pandemi är Textilmuseet stängt, men museet ville ändå genomföra utställningen i någon form
Läs mer

Ons, 03 Feb 2021

Ny nationell utbildning med fokus på framtidens hållbara butiker!

Nu startar ny nationell utbildning med fokus på hur framtidens hållbara butiker ska utformas och bakgrunden är en ambitiös branschrapport som sammanställer slutsatser om framtidens arbetsliv.
Läs mer

Fre, 15 Jan 2021

Nystartade projektet Textilhubben ska bryta utanförskap och segregering

Vuxenutbildningen Borås ska tillsammans med den ideella föreningen Idésömnad och Support Group Network genomföra ett tre-årigt projekt. Projektet ska bidra till att utrikes födda kvinnor närmar sig arbetsmarknaden och att deras kunskaper valideras. Vuxenutbildningen Borås och Idésömnad är lokaliserade i Textile Fashion Center. 
Läs mer

Mån, 04 Jan 2021

Boråskonstnären Kerstin Dahl Norén deltar i AiR 4×400 år

2021 genomförs samarbetsprojektet AiR 4×400 år med Borås, Göteborg, Piteå och Luleå som alla fyller 400 år under året. AiR, Artist in Residence, är ett konstnärligt utbyte mellan städerna, ett på varje ort under året. Det första är i Piteå den 15-19 februari. Fyra konstnärer, en från varje stad, ska tolka stadens historia genom var sin snöskulptur i formatet 3x3x3m. Representant från Borås och Sjuhärad är Kerstin Dahl Norén.
Läs mer

Ons, 30 Dec 2020

Unik föreläsningsserie i Textile Fashion Center under 400-årsjubileet

Vill du bli en världsförbättrare? 2021 välkomnar Textile Fashion Center alla invånare i Borås till kostnadsfria kvällsföreläsningar på temat hållbarhet som ett av centrets bidrag till stadens 400-årsjubileum. Verksamheter i centret bidrar med olika perspektiv på temat i åtta föreläsningar som arrangeras under vintern, våren och hösten. Många har inriktning på textil, kläder och mode men det blir också andra ämnen som tas upp.
Läs mer

Fre, 11 Dec 2020

Den interaktiva digitala utställningen Exposé är lanserad!

Genom att tillgängliggöra forskning och visionära exempel från det senaste inom en cirkulär och hållbar textilsektor hoppas Science Park Borås genom Textile & Fashion 2030 att Digital Exposé kan inspirera till nya innovationer och material som främjar en hållbar utveckling inom textil och mode.
Läs mer

Tor, 10 Dec 2020

Årets julgranstema var självskrivet!

Varje år har Textile Fashion Center en julgran i huvudentrén, gjord utifrån ett unikt, kreativt textilt tema. I år fick granen temat som präglat hela år 2020. Det behövs ingen närmare förklaring.
Läs mer

Mån, 09 Nov 2020

Nationellt konstnärligt utbyte när Borås firar 400 år

År 2021 fyller fyra städer 400 år – Piteå, Luleå, Borås och Göteborg. I ett gemensamt firande genomförs konstnärliga utbyten under året. Väst möter Norr genom att Norrbotten möter Västra Götaland i ett samarbetsprojekt.
Läs mer

Ons, 21 Okt 2020

Nordiska Textilakademin utvecklar utbildningar för framtidens handel i Textile Fashion Center

Nordiska Textilakademin, NTA, utvecklar utbildningar för framtidens handel i projektet RE:SKILLS TEXTILE & FASHION
Läs mer

Ons, 07 Okt 2020

TEKO TALKS! Livestreamat seminarium i morgon 8 okt 2020

Den 8 oktober arrangerar TEKO ett digitalt livestreamat seminarium som tar pulsen på förändringarna i textil- och modebranschen med fokus på hållbarhet, e-handel, innovationer och framtidens kompetens. Medverkar gör en rad spännande gäster från branschen och politiken och flera av dem är från Textile Fashion Center.
Läs mer

Fre, 02 Okt 2020

Smart-shirt för att detektera sjukdomssymptom – unikt samarbete med Stanford University

Smart Textile, en del av Science Park Borås vid Högskolan i Borås, har inlett ett samarbete med bland annat det internationellt välrenommerade Stanford University i USA. Det gäller en förstudie för ett unikt projekt för framtagning av en prototyp för ett unikt plagg.
Läs mer

Tis, 29 Sep 2020

Centrets egen After Work: Textilbarens höstpremiär 8 oktober

Textilbaren har höstpremiär 8 oktober
Läs mer

Ons, 23 Sep 2020

Anmälan öppen till NEXT TEXTILE 2020

Nu är registreringen öppen för årets upplaga av det internationella branschforumet NEXT TEXTILE i Borås, svensk textilindustris framtidsplattform. NEXT TEXTILE 2020 är laddat med högaktuella svenska och internationella talare. Årets fokus är ”hållbara lösningar för framtidens mode- och textilindustri”.
Läs mer

Ons, 09 Sep 2020

Det årliga eventet Days of Entrepreneurship byter namn till Do Entrepreneurship

Drivhuset Borås bjuder in till livesändningen av Do Entrepreneurship den 14 oktober – höstens hetaste inspirationsevenemang! I livesändningen väntar inspirerande innehåll, challenges och ni tittare får ställa frågor direkt till systrarna Roshi och Sharareh Hoss bakom framgångskonceptet Hoss Agency och Felicia Lundberg och Lovisa Nolander som driver drivhusföretaget XV Production.
Läs mer

Tor, 03 Sep 2020

Borås INK rivstartar hösten med en ny satsning!

INK DAY som går av stapeln den 18/9 2020 är en livesändning om entreprenörskap. Mellan kl. 10:00-12:00 sänder Borås INK live på Facebook och Youtube. Syftet med dagen är att inspirera till entreprenörskap samt lansera det nya erbjudande, INK LAB. INK LAB är ett 8-veckors intensivprogram för entreprenörer genom föreläsningar samt workshops ger dem verktygen och kunskapen för att ta sin idé vidare.
Läs mer

Tis, 11 Aug 2020

Lansering: Kunskapsbanken för hållbar textil utveckling

Smart Textiles inom Science Park Borås i Textile Fashion Center, lanserar nu Kunskapsbanken i samarbete med Naturvårdsverket.
Läs mer

Ons, 01 Jul 2020

Borås INK klassas som excellent och får ökad finansiering

Borås INK, inkubatorn i Borås, är en viktig del av innovationsverksamheten i Textile Fashion Center. De ger konkret hjälp till entreprenörer och nystartade, lovande företag. Bolaget har på kort tid fått två starka erkännanden från innovationsmyndigheten Vinnova respektive Västra Götlandsregionen.
Läs mer

Mån, 22 Jun 2020

Framtidens hållbara konsumtion – Science Park Borås anordnar digital seminariedag

Framtidens hållbara konsumtion – Science Park Borås anordnar digital seminariedag
Läs mer

Fre, 15 Maj 2020

F/ACT movement satsar nationellt!

Nationell satsning för mer hållbara modeval
Läs mer

Tor, 30 Apr 2020

K.A.P SWEDEN tänker om i kristider

När Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) efterfrågade säkra och tvättbara skyddsförkläden till sin personal, var Boråsbaserade företaget K.A.P Design snabba att rycka ut.
Läs mer

Ons, 29 Apr 2020

Body Beautiful – Diversity on the Catwalk förlängs på Textilmuseet

Textilmuseet kan idag meddela att utställningen Body Beautiful – Diversity on the Catwalk förlängs till och med 9 augusti. ”I en tid då vi uppmanas att stanna hemma känns det bra att vi kan förlänga utställningen och hoppas på att publiken kan uppleva utställningen i sommar” säger Ulrika Kullenberg, museichef.
Läs mer

Mån, 20 Apr 2020

Science Park Borås snabbar på utvecklingen av skyddsutrustning

Bristen på skyddsutrustning inom vården har kommit att engagera många, inte minst forskare på Textilhögskolan, som genom Science Park Borås tagit en koordinerande roll genom att bistå med sin kompetens och sitt breda kontaktnät inom det textila området.
Läs mer

Tor, 02 Apr 2020

Borås är Årets studentstad 2020/2021

”Orädda för utmaningar, utveckling i fokus och stolthet över studenterna”. Därför utnämner Sveriges förenade studentkårer (SFS) Borås till Årets studentstad 2020/2021.
Läs mer